top of page

Wat is Neuromarketing?


Neuromarketing is een vorm van marketing die met behulp van neuroscience inzicht krijgt hoe consumenten beslissingen nemen. Het wordt gebruikt in verschillende sectoren, waaronder consumentenpsychologie, reclame en marketing, en ontwerp voor gebruikerservaringen (user experience: UX). Het doel van neuromarketing is om te begrijpen waarom mensen producten of diensten kopen, zodat bedrijven effectieve advertenties en marketingcampagnes kunnen maken die resoneren met de doelgroep.


Neuromarketing is een subveld binnen de neuro-economie, dat neurowetenschappelijke technieken gebruikt om economische besluitvorming te bestuderen. De term neuromarketing werd voor het eerst gebruikt in 2001 door onderzoekers van de University of Southern California (USC) die op zoek waren naar manieren waarop marketeers hersenbeeldvormingstechnologie konden gebruiken voor reclamedoeleinden.


Hoe werkt het?

Neuromarketing gebruikt verschillende tools om hersenactiviteit te meten. EEG's meten elektrische impulsen in de hersenen, terwijl met fMRI's de bloedstroom in specifieke hersengebieden in kaart worden gebracht. Beide instrumenten kunnen worden gebruikt om hersengebieden te meten die actief zijn wanneer er een bepaalde emotie of gedachte ervaren wordt.


Eye-trackingtechnologie meet waar de ogen van een persoon zijn gericht, wat kan aangeven waar ze op letten en wat ze wel of niet leuk vinden aan een product of advertentie. Gezichtsherkenningtechnologie meet gezichtsuitdrukkingen en bewegingen door dingen als pupilverwijding (en verwijding van het oog), lipcompressie (gekoppeld aan emotionele opwinding), wenkbrauwpositie (gekoppeld aan interesse) en wangspierbeweging (gekoppeld aan geluk) te volgen. Biometrische sensoren zoals hartslagmeters volgen fysiologische reacties zoals bloeddruk, zweetklieractiviteit en huidvochtniveaus om emotionele reacties te meten.


Het gebruik van fMRI-scans is steeds gebruikelijker geworden in veel industrieën over de hele wereld, waaronder politieke campagnes, sportorganisaties en zelfs sommige overheidsinstanties zoals NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL). Tegenwoordig kun je fMRI-scanners vinden die worden gebruikt als onderdeel van typische focusgroepopstellingen.


Waar wordt neuromarketing voor gebruikt?

Neuromarketing wordt gebruikt om te begrijpen hoe de hersenen reageren op marketingberichten, productnamen, verpakkingen en prijzen. Het kan op vele manieren worden gebruikt, waaronder:


• Adverteren: Neurowetenschappers testen advertentieconcepten om te zien of ze effectief zijn om op een dieper niveau contact te maken met (potentiële) consumenten.

• Prijsstelling: Neurowetenschappers kunnen helpen bij het bepalen van de optimale prijs voor producten op basis van de reactie van de consument.

• Verpakking: Verpakkingsontwerpers kunnen neuromarketingtechnieken gebruiken bij het maken van verpakkingen voor nieuwe producten door verschillende ontwerpen en lay-outs (en kleuren) te testen om te bepalen welke de meeste aantrekkingskracht hebben op de consument.


Zijn er ethische bezwaren bij neuromarketing?

Er zijn enkele ethische bezwaren bij neuromarketing. Het is belangrijk om na te denken over wat het doel is en hoe de gegevens zullen worden gebruikt. Sommige bedrijven hebben hun zorgen geuit over het feit dat de technologie zou kunnen worden gebruikt om het gedrag van mensen te beïnvloeden zonder hun toestemming, wat privacyrechten kan schenden.


Maar in feite bestaat neuromarketing al eeuwen in één of andere vorm als je bedenkt dat marketing in het algemeen erop gericht is het gedrag van mensen te beïnvloeden, d.w.z. om een ​​product te kopen (waarvan ze dachten dat ze het in de eerste plaats niet nodig hadden). Met neuromarketing profiteren zowel bedrijven als consumenten door op zo’n mate inzicht te geven in de voorkeuren en het gedrag van klanten, dat het consumenten helpt betere beslissingen te nemen over het uitgeven van geld aan producten of diensten die ze echt willen of nodig hebben.


Veel onderzoekers zijn daarom van mening dat neuromarketing een groot potentieel heeft als een effectief hulpmiddel voor het verbeteren van marketingstrategieën en het verstrekken van waardevolle informatie over de wensen en behoeften van consumenten in plaats van alle mogelijke informatie op hen af ​​te blazen.


Neuromarketing is een fascinerend vakgebied dat marketeers en schrijvers helpt meer te begrijpen over menselijke motivatie en besluitvorming.

Neuromarketing kan op verschillende manieren worden gebruikt, maar wordt meestal door bedrijven gebruikt om te begrijpen hoe consumenten reageren op marketingberichten. Neuromarketeers kijken naar wat er in onze hersenen gebeurt als we een specifieke advertentie of product zien, en gebruiken die informatie vervolgens om hun marketingstrategieën of advertentiecampagnes te verbeteren. Ze kunnen ook neuromarketingtechnieken gebruiken bij het ontwikkelen van nieuwe producten; ze zullen potentiële gebruikers vragen wat ze van bepaalde ontwerpen en functies vinden voordat ze deze in de definitieve versies van het product opnemen.


Hoe gebruik ik neuromarketing in mijn geschreven stukken?

Het gebied van neuromarketing is nog relatief nieuw. Maar het is spannend om na te denken over hoe we deze informatie kunnen gebruiken om mensen te helpen betere beslissingen voor zichzelf te nemen, los van het onderzoek dat tegenwoordig wordt gedaan om het menselijke brein beter dan ooit te begrijpen.


Ik gebruik neuromarketing in mijn werk om stukken te schrijven die gericht zijn op een specifiek publiek. Het gaat niet alleen om het aantal klikken of het aantal views. Het gaat om de kwaliteit. Als iemand een inhoudelijk stuk wilt lezen, is dat omdat het hen oprecht interesseert, en het iets is dat ze nodig hebben of een huidig probleem kan oplossen dat ze momenteel hebben. Daarin ligt de kracht van neuromarketing. Het is een zeer krachtige hybride tussen het wetenschappelijke veld van neurowetenschappen (en psychologie) en consumentenmarketing.

Comentários


bottom of page